Vierulan tarina

Vierulan tilan tarina Mäntyharjun Enonlahdella alkoi 1930-luvun alkuvuosina, kun Hannes ja Hulda Järvinen asettuivat syrjäiselle Umpmaan tilalle. Sotien jälkeen isännäksi tuli Hanneksen ja Huldan poika Konsta, joka toi rintamalta Karjalasta mukanaan Tammen taimen.
Taimi istutettiin tilan pihapiiriin ja jyhkeä puu seisoo yhä paikoillaan. Konstan tammi on perhetilan maamerkki, joka muistuttaa tilan historiasta ja edellisten sukupolvien kovasta työstä.

Konstan ja Selman jälkeen Vierula siirtyi Timolle ja Annukalle, jotka saivat käsiinsä hiipuvan pientilan. Kolmas isäntäpari ei halunnut luovuttaa vaan päätti kokeilla mansikkaa. Maaperä osoittautui sopivaksi mansikoille, joten mullikat saivat lähteä ja 90-luvun alussa alkoi tilan kehittäminen marja- ja vihannestuotantoon.
Mansikan jälkeen pelloille tuli ensin kaalia ja porkkanaa, sitten sipulia. Lisäksi tilalla kokeiltiin joka vuosi, sopisiko maaperä jollekin uudelle vihannekselle tai marjalle. Kivisillä etelärinteen pelloilla menestyi parhaiten mansikka, josta on sittemmin tullut Vierulan tilan päätuote.

Vierulan nykyiset yrittäjät Tiina ja Mikko Kohonen ovat jatkaneet tilan kehittämistä ja uudistaneet toimintaa. Kohoset ovat rakentaneet lisää kasvihuoneita ja kasvutunneleita, järjestäneet yleisötapahtumia sekä kehittäneet tilan omista marjoista jalosteita, joista on kasvanut kokonainen tuoteperhe.
Vierulan tilan tärkeintä toimintaa on tuottaa kesäsesonkiin mansikoita, uusia perunoita sekä lukuisia muita kesävihanneksia, joissa tuoreus, laatu ja maku ovat ykkösasioita.

Vierulan marja- ja vihannestila on edelleen perheyritys, jonka nykyisille yrittäjille on kunnia-asia jatkaa edellisten sukupolvien elämäntyötä ja kasvattaa lapsiaan keskellä elävää maaseutua. Neljännen polven viljelijäperheeseen kuuluu Tiinan ja Mikon lisäksi alakouluikäiset Nuppu ja Juuso sekä  kotona touhottava pikkuveli Konsta. 
Koska aina pitää syödä, Kohoset pitävät etuoikeutena tehdä maailman tärkeintä työtä kotimaisina ruuantuottajina. Vierulan tilan kivijalkana on tuottaa puhdasta lähiruokaa, jonka asiakkaat saavat tuoreena ja ilman turhia välikäsiä.
Avoimen ja läpinäkyvän toiminnan perusajatuksena on tarjota asiakkaille sellaisia tuotteita, joiden laadusta yrittäjät voivat olla aidosti ylpeitä.

Yrittäjäparin ja tilan työporukan sinnikkyydestä kertoo kuvaavasti kesän 2023 vastoinkäymisten kohtaaminen ja selättäminen. Huhtikuisena sunnuntai iltana syttynyt tulipalo tuhosi tilan pakkaamo-ja varastohallin, jossa sijaitsi koko tilan ydintoiminnan kannalta erittäin tärkeitä tuotteita ja toimintatilat. Muutamassa viikossa kuitenkin toiminta oli saatu jälleen pyörimään ja kesä pyöriteltiin väistötiloissa. Uusien rakennusten myötä tilalla uskotaan uusien tuulien voimistuvan ja toimintaa kehitetään entisestään! 

Tulipalo Vierulan tilalla

Vierulan tila huomioitiin vuonna 2017 Etelä-Savon Maistuva maaseutu -yrityksenä. Vuonna 2019 Tiina ja Mikko Kohonen valittiin Etelä-Savon nuoriksi yrittäjäksi ja samana vuonna Kohoset ylsivät finaaliin valtakunnallisessa vuoden nuori yrittäjä -kilpailussa. Tunnustukset lisäävät uskoa siihen, että Vierulan tilalla on oma paikkansa kotimaisten ruuantuottajien joukossa ja Mäntyharjun Enonlahdella tuotetaan lähiruokaa tulevaisuudessakin.