Tilan esittely

Vierulan marja- ja vihannestila on tuottaa puhdasta lähiruokaa Mäntyharjun ja lähiseudun markkinoille.
Marjat ja vihannekset kasvavat Mäntyharjun Enonlahdella ja Koirakivessä, joten marjojen ja vihannesten alkuperä on jäljitettävissä peltolohkolle saakka. Tuotteet myös pakataan ja tarvittaessa varastoidaan tilalla, mutta ylivoimaisesti suurin osa tuoretuotteista lähtee myyntipaikoille suoraan pellolta.
Vierulan tila kuljettaa kaikki tuoretuotteet myyntipaikoille itse. Tuotteet eivät kierrä tukkuliikkeiden kautta, jolloin kilometrejä tulee mahdollisimman vähän ja kuljetusajat jäävät lyhyiksi. Kunnia-asia on, että kaikki tuotteet lähtevät tilalta tuoreina. Esimerkiksi mansikat ja uudet perunat ovat olleet pellossa vielä myyntipäivän aamuna, jollei toisin mainita.Vierulan tilalla on peltoalaa 40 hehtaaria, joista omaa peltoa on noin 17 hehtaaria ja loput naapureilta vuokrattua maata. Tilan päätuotetta mansikkaa kasvaa noin kymmenellä hehtaarilla. Lisäksi tilalla on 3000 neliötä kasvihuoneita ja 4500 neliötä kasvutunneleita, mitkä varmistavat, että laadukkaita tuotteita on asiakkaiden saatavina aikaisemmasta keväästä myöhäisempään syksyyn. Kasvihuoneissa kasvaa avomaankurkkua ja mansikkaa, kasvutunneleissa mansikkaa ja vadelmaa.
Tila työllistää yrittäjäparin lisäksi viisi vakituista työntekijää ja kesän pääsatokaudella noin 50 sesonkityöntekijää, joista valtaosa on pitkäaikaisia ja palaa Vierulaan joka vuosi.

Vierulan tuotantoa ohjaa edelleen Konstan-papan ohje, jonka mukaan maa ei kasva pettehellä – maata ei voi pettää vain ottamalla sato vaan maaperästä täytyy aina huolehtia.
Parhaaksi tuotantotavaksi on Vierulassa todettu integroitu kasvinsuojelu, jonka pohjautuu perusteelliseen viljelysuunnitelmaan ja tarkoittaa, että ensin otetaan huomioon kasvin luonnolliset tarpeet. Kulmakiviä ovat kasvintuhoajien ennaltaehkäisy ja kasvinsuojeluaineiden käytön minimointi.

Pääperiaate on, että kemiallisia menetelmiä ja perinteisiä kasvinsuojeluaineita korvataan luonnonmukaisilla keinoilla aina, kun se on mahdollista. Usein tehokkain tapa on yhdistää luonnonmukaiset ja kemialliset torjuntamenetelmät.
Vierulassa peltoihin levitetään kastelun kautta esimerkiksi luonnollista sukkulamatoa, joka tuhoaa korvakärsäkkään populaatiota pellossa. Kasvihuoneissa torjutaan kirvoja kirvavainokaisilla ja vihannespunkkeja ansaripetopunkeilla eli käytetään hyväksi luonnon kiertokulkua.
Harmaahometta puolestaan estää mehiläisten levittämä sienirihmasto. Lisäksi Vierulassa kierrätetään peltolohkoissa eri kasveja, minkä ansiosta maaperä tuottaa satoa nyt ja tulevaisuudessa.