Tilan esittely

 "Teillähän on täällä aikamoinen vilske!"

Näin kommentoivat monet yllättyneet asiakkaat, kun saapuvat heinäkuisena päivänä tilan itsepalvelukioskille marjaostoksille. Vaikka tilamme sijaitsee vain 8 kilometriä valtatieltä sivuun, pitkien mäkien takana, pyörii tällä mäellä pääsatokauden aikaan 50-60 ihmistä valmistamassa juuri sinulle parhaita marjoja ja vihanneksia. Tätä koko jengiä luotsaavat tilalla Tiina ja Mikko Kohonen.

 

Tiina ja Mikko Kohonen

Maukkaat tuotteet aina suoraan tilalta

Vierulan marjat ja vihannekset kasvavat Mäntyharjun Enonlahdella, joten marjojen ja vihannesten alkuperä on jäljitettävissä peltolohkolle saakka. Tuotteet myös pakataan ja tarvittaessa varastoidaan tilalla, mutta ylivoimaisesti suurin osa tuoretuotteista lähtee myyntipaikoille suoraan pellolta.

Vierulan tilan väki kuljettaa kaikki tuoretuotteet myyntipaikoille itse eli  tuotteemme eivät kierrä tukkuliikkeiden kautta. Arto ja Suvi kurvailevat kesäisin pellolta lähes suoraan lähialueen kauppoihin ja myyntipisteille, joten kilometrejä tulee tuotteille mahdollisimman vähän ja kuljetusajat jäävät lyhyiksi. Meille on kunnia-asia, että kaikki tuotteet lähtevät tilalta tuoreina. Esimerkiksi mansikat ja uudet perunat ovat olleet pellossa vielä myyntipäivän aamuna!

Näin ne ovat parhaimmillaan myös sinun pöydässäsi! 


Tila ja työvoima 

Vierulan tilalla on peltoalaa 30 hehtaaria, joista omaa peltoa on noin 17 hehtaaria ja loput naapureilta vuokrattua maata. Tilan päätuotetta mansikkaa kasvaa noin kahdeksalla hehtaarilla. Lisäksi tilalla on 3000 neliötä kasvihuoneita ja 4500 neliötä kasvutunneleita, mitkä varmistavat, että laadukkaita tuotteita on asiakkaiden saatavina aikaisemmasta keväästä myöhäisempään syksyyn. Kasvihuoneissa kasvaa avomaankurkkua ja mansikkaa, kasvutunneleissa mansikkaa ja vadelmaa.

Tila työllistää yrittäjäparin lisäksi kesän pääsatokaudella noin 60 sesonkityöntekijää, joista valtaosa on pitkäaikaisia ja palaa Vierulaan joka vuosi. Kymmenkunta on tästä porukasta paikallisia kesätyöntekijöitä ja noin 50 ihmistä tulee Ukrainan Vinnitsan, Zhytomyrin ja Kamenetsin kaupungeista.  Meille on tärkeää taata työpaikkoja niin paikallisille nuorille kuin myös meidän pitkä-aikaisille ukrainalaisille työntekijöillemme perheineen. 

"Maa ei kasva pettehellä"

Vierulan tuotantoa ohjaa edelleen vahvasti Konstan-papan ohje:"Maa ei kasva pettehellä" – maata ei voi pettää vain ottamalla sato vaan maaperästä täytyy aina huolehtia.
Parhaaksi tuotantotavaksi on Vierulassa todettu integroitu kasvinsuojelu, jonka pohjautuu perusteelliseen viljelysuunnitelmaan ja tarkoittaa, että ensin otetaan huomioon kasvin ja maaperän luonnolliset tarpeet ja pidetään ne kunnossa oikea-aikaisilla toimenpiteillä. Kulmakiviä ovat kasvintuhoajien ennaltaehkäisy viljelytoimenpiteillä ja maaperän kunnossapito viljelykierrossa käytettävien välikasvien avulla. Näiden kulmakivien ansiosta maaperä tuottaa satoa nyt ja tulevaisuudessa.


Aina kuitenkaan ennakointi ei riitä ja vuodesta riippuen pelloille tulee sään myötä haasteita, joko kasvitautien tai ötököiden muodossa.  Usein tehokkain tapa on yhdistää luonnonmukaiset ja kemialliset torjuntamenetelmät.

Vierulassa peltoihin levitetään kastelun kautta esimerkiksi luonnollista sukkulamatoa, joka tuhoaa mansikalle haitallisen korvakärsäkkään populaatiota pellossa. Kasvihuoneissa torjutaan esimerkiksi vadelmalla kirvoja kirvavainokaisilla ja vihannespunkkeja avomaankurkulla ansaripetopunkeilla , jotka saalistavat haitalliset ötökät kasvustoita ja näin käytetään hyväksi luonnon kiertokulkua.
Harmaahometta puolestaan estää kasvutunneleissa kimalaisten levittämä sienirihmasto, joka levitetään kimalaisten "kynnysmaton" kautta niiden jaloissa jokaiseen kukkaan. Menetelmä on niin ovela, että kimalaiset eivät edes huomaa tekevänsä pölytyksen ja lisäksi tuplapalveluksen kasvustolle.

 

Uusi aurinkopaneelikenttä tukee vihreää siirtymää

Tilallamme kuluu kesäaikaan paljon sähköä kylmiöiden, tuotantotilojen sekä työntekijöidemme asuintilojen käytössä. Kesällä kun kulutus on suurta myös aurinkokin paistelee. Aurinkoenergialla pystymme tuottamaan nyt ison osan tilamme energian tarpeesta. Tässä yksi esimerkki, jolla koitamme edistää kestävää kehitystä tulevaisuudessa. Meille on tärkeää, että tulevat sukupolvet voivat halutessaan myös viljellä puhdasta maata, puhtaalla vedellä, puhtaassa ilmastossa. 

Tulipalo tilalla keväällä 2023

Huhtikussa 2023 tilan pakkaamo-ja varastohalli paloi ja kesä 2023 toimittiin väistötiloissa. Syksyllä 2023 Lähitapiolan kanssa on aloitettu uuden rakennuksen suunnittelu ja rakennustyö ja tavoitteena on toimia uusissa tiloissa kesällä 2024. 

Tulipalo tuhosi Vierulan tilan hallin

Toimimme väistötiloissa kesän 2023